Fantastisk resa i Märta Måås-Fjetterströms fotspår

En färd i MMF:s fotspår inleds med fördel framför hennes föräldrahem i Vadstena.
Så kom vi äntligen iväg, iväg på resan i Märta Måås-Fjetterströms fotspår. Min härliga grupp och jag hade som främsta mål att uppleva den magnifika utställningen “Se på mattorna – det är jag” i Rikssalen på Kungliga slottet i Stockholm. Under uppresan blev det en guidad tur i Vadstena. Guidestopp vid hennes föräldrahem (med à la grecque-mönster och allt) där stora träd ännu sträcker sig stolt mot himlen. Besök i Rådhuset, där MMF-mattan med det passande namnet Pompa är placerad, samt i klosterkyrkan där vi bl a såg relikskrinet hon skapat till denna.
Lördagens reseprogram började på Kungliga slottet. I Rikssalen mötte vi Märta Måås-Fjetterströms textilskatt underbart exponerad i miljöer och temagrupper. Under Rikssalens tak med små, skira moln vandrade vi bland resliga träd och ljudet av tornseglarnas glada sommarskrin. De kyrkliga verken ackompanjerades av en psalm; Amerikaavdelningen av jazztoner. Skrivbordet, skisserna och de färdiga verken. Mönstren, färgerna och variationen. Lurviga ryafår och kråmande hästar. Detaljer och helhet. Den gigantiska Vita spetsporten fulländat placerad intill drottning Kristinas silvertron. I sanning ett privilegium att få guida om detta. Med bräddfyllda hjärtan lämnade vi utställningen “Se på mattorna – det är jag”.
Eftermiddagen ägnades åt K A Almgrens sidenväveri där vi med en utmärkt ciceron lotsades genom Almgrens och självklart också sidenets historia. Den sista programpunkten blev en konstguidning i Stadshusträdgården på söndagsmorgonen innan vi återvände hemåt. Resan som ägde rum den 18 – 20 oktober arrangerades av Erlings Resor. Veinge Buss körde och jag guidade.
Skulle du också vilja färdas i Märta Måås-Fjetterströms fotspår? Hör av dig till mig eller Erlings Resor. Då ser vi på om det är möjligt att göra fler Märta Måås-Fjetterström-inspirerade turer.
MMF-mattan Pompa som passande nog pryder Rådhuset i Vadstena.
Vid slottet efter besöket på utställningen.
Textiltemat fortsatte på K A Almgrens sidenväveri.
Under guideturen i Stadshusträdgården gjorde vi bekantskap med Tore Strindbergs “Näcken”, för dagen bladförsedd men kanske inte bladbekrönt.