Föredrag

Filmhistoria på Bjäre

Bjärehalvöns filmhistoria är fullmatad med ikoniska scener, världsberömda regissörer och skådespelare, nya filmer såväl som gamla. Ingmar Bergman satte Bjäre på den internationella filmkartan en gång för alla när några av nyckelscenerna ur ”Det sjunde inseglet” spelades in i Hovs hallars suggestiva landskap. Det legendariska mötet mellan Riddaren (spelad av den nyligen bortgångne Max von Sydow) och Döden (Bengt Ekeroth) har ständigt älskats, beundrats och till och med parodierats i olika sammanhang sedan premiären 1957. Bjärehalvön har även lockat regissörer som prisats i Sverige och utlandet: Arne Mattsson, Jan Troell och Axel Petersén. Senaste filmerna som tillkommit på Bjäre är Jens Assurs ”Korparna från 2017” liksom filmversionen av ”Solsidan”. Föreläsningen rymmer det mesta och omfattar filmhistoria från mer än sju decennier.

Historien om Hallandsås(en)

Åsens mäktiga silhuett präglar landskapet. Foto Annika Overby.
.

Historien om Hallandsås är lång och spännande. Här färdades man inte ensam, eftersom det periodvis fanns stråtrövare, snapphanar och andra farligheter. Under lång tid har Margretetorps gästgivaregård varit den självklara trygga samlings-punkten. Mat, ljus, värme och sällskap var och är det gästerna drömmer om. Låt dig följa med på resa genom åsens långa och minnesvärda historia som innehåller kungligheter, postrånare, författare och tunnelskandaler.
Foto Annika Overby.  Längd: 1 tim

Tösatåg del 1 och 2 – spår av kända skånskor

Vilken historia döljer sig bakom namnet på Pågatåget?

Tösatåg handlar om en rad spännande kvinnor som fått ge namn åt de skånska lokaltågen, Pågatågen. Här finns det mesta – en akademiledamot (Elin Wägner), Sveriges andra kvinnliga läkare, Skandinaviens första aviatris, en kanalsimmerska, en okänd Hollywoodstorhet från Ystad, världsberömda sopranen Birgit Nilsson med flera. Även fiktiva gestalter ur exempelvis kristen tradition samt tv- och musikkultur återfinns på de skånska tågen.

Båstads historia

Kanonerna nedanför Skansen minner om striden mot ryssarna 1788.

Vad hände i Båstad när Skåne blev svenskt? Hur började tennisen? När kom de första turisterna? Varför besökte John F Kennedy Båstad?

Om du vill veta mer om det här och mycket annat, lyssna på Ingrid Persson Skogs föredrag om Båstads spännande historia. Här tas du med på en tidsresa som sträcker sig från Båstads stillsamma födelse 1450 till dagens pulserande turistmetropol.

Föredrag: 60 min

Turismens historia

Egypten 2009 011

Vad döljer sig bortom horisonten? Ja, det är en fråga som människor ställt sig genom alla tider. Öknar, isvidder, skogar och hav har inte stoppat de upptäckarlystna.

Turismens hisnande historia väcker beundran och förundran. Flertusenåriga graffitiinskriptioner vid Egyptens pyramider, runstenar och reselitteratur berättar om människans obetvingliga längtan till det okända. Ingrid Persson Skogs föredrag tar dig med på denna historiska upptäcktsfärd.

Föredrag: 60 min

Ludvig Nobel – kungen av Båstad

Skånegården, Båstad.

Årligen riktas många av världens blickar mot Stockholm och högtidlig­heterna kring utdelningen av årets Nobelpris. Vad kanske många inte vet är att också Båstad och Bjärehalvön har sin Nobelhistoria.

Ludvig Nobel, brorson till den berömde Alfred, kom till Båstad av en slump 1905. Det blev kärlek från första ögonblicket. Han berördes av platsens skönhet, men såg också möjligheterna att förvandla detta lilla kustsamhälle till en turistort av rang.

Under Ingrid Persson Skogs föredrag får du dels veta mer om Alfred och hans bröder, dels hur Ludvig Nobels satsningar ledde till virvlande nöjen, nya sporter, publikdragande kungligheter och komfortabla logialternativ.

Föredrag: 60 min

Torekovs historia

Torekovs historia

Följ med på en tidsresa som tar dig från medeltidens fiskeläge till dagens Torekov med sommarpuls och bad från morgonbryggan.

Hör legenden om Sankta Thora som gjorde Torekov till vallfartsort i gångna tider. Ta del av berättelserna om den gamla kyrkoruinen, Lotsutkiken, Sjöfartsmuseet, Skjulet, Varmbadhuset och hamnen. Njut av bilder från de pittoreska gränderna med namn som Christopher Barfoths gata, Pål Romares gata och Peder Wessels väg, samtliga inslag i Torekovs skiftande historia. Under föredraget får du veta mer om de förödande bränderna, kyrkan, sillfisket, havets faror, stormarna, Hallands Väderö, konstnärskolonin och turismens intåg.
Fördrag: 60 min

Norrvikens historia

Våri Japanska trädgården på Norrviken. Foto Kati Fahle.
Vår i Japanska trädgården på Norrviken. Foto Kati Fahle.

Norrviken är en plats som är fylld med harmoni och skönhet. Det är också en plats som har en lång och fascinerande historia.

Hör berättelsen om hur Rudolf Abelin, Norrvikens skapare, förvandlade sin trädgårdsdröm till drömträdgård. Lär känna de olika stilträdgårdarna och Rudolf Abelins tankar om Norrvikens utveckling till  “ett levande trädgårdsmuseum”.

Föredrag: ca 60 min

Ängelholm 1516 –

Den berömda Pyttebron i Ängelholm. Foto Jessica Yngvesson.
Den berömda Pyttebron i Ängelholm. Foto Jessica Yngvesson.

Det var Kristian II som bestämde var Ängelholm, den nya staden. År 2016 fyllde Ängelholm500 år. Ett halvt årtusende, fyllt med motgångar och framgångar. Ängelholm kom ofta i kläm under de ständiga krigen mellan Danmark och Sverige och kan blicka tillbaka på en historia som karakteriseras av krig och bränder, men också av fred, återhämtning och utveckling. Kampen mot flygsanden, de “återerövrade” stadsrättigheterna, turisternas ankomst och en mångskiftande industrihistoria är några av inslagen i föredraget om Ängelholm 1516 –

Föredrag: ca 60 min