Boka privat guidning ute i det fria på Bjärehalvön

I dessa pandemitider är den vackra Bjärenaturen vår ventil. Här kan vi ströva ute i det fria. Här kan vi ladda batterierna bland blommande vitsippor och fågelsång. Boka en privat guidetur, för exempelvis familj och vänner, till specialpris på någon av våra ljuvliga platser – delar av Skåneleden, Dagshög, Axelstorpsskogen, Hovs hallar med mera. Jag använder röstförstärkare så att vi kan hålla mer än rekommenderat avstånd. Vill du ströva och njuta av berättelser om vår fascinerande historia eller vill du få upp pulsen på en powerwalk med korta guidestopp? Mejla/ring mig så bestämmer vi tid, plats, upplägg och pris.
Betalning: Swish eller faktura.
Kontakt: Språkguiden Ingrid Persson Skog
Tel 0738 – 50 33 43; ingrid@sprakguiden.com

Fantastisk resa i Märta Måås-Fjetterströms fotspår

En färd i MMF:s fotspår inleds med fördel framför hennes föräldrahem i Vadstena.
Så kom vi äntligen iväg, iväg på resan i Märta Måås-Fjetterströms fotspår. Min härliga grupp och jag hade som främsta mål att uppleva den magnifika utställningen “Se på mattorna – det är jag” i Rikssalen på Kungliga slottet i Stockholm. Under uppresan blev det en guidad tur i Vadstena. Guidestopp vid hennes föräldrahem (med à la grecque-mönster och allt) där stora träd ännu sträcker sig stolt mot himlen. Besök i Rådhuset, där MMF-mattan med det passande namnet Pompa är placerad, samt i klosterkyrkan där vi bl a såg relikskrinet hon skapat till denna.
Lördagens reseprogram började på Kungliga slottet. I Rikssalen mötte vi Märta Måås-Fjetterströms textilskatt underbart exponerad i miljöer och temagrupper. Under Rikssalens tak med små, skira moln vandrade vi bland resliga träd och ljudet av tornseglarnas glada sommarskrin. De kyrkliga verken ackompanjerades av en psalm; Amerikaavdelningen av jazztoner. Skrivbordet, skisserna och de färdiga verken. Mönstren, färgerna och variationen. Lurviga ryafår och kråmande hästar. Detaljer och helhet. Den gigantiska Vita spetsporten fulländat placerad intill drottning Kristinas silvertron. I sanning ett privilegium att få guida om detta. Med bräddfyllda hjärtan lämnade vi utställningen “Se på mattorna – det är jag”.
Eftermiddagen ägnades åt K A Almgrens sidenväveri där vi med en utmärkt ciceron lotsades genom Almgrens och självklart också sidenets historia. Den sista programpunkten blev en konstguidning i Stadshusträdgården på söndagsmorgonen innan vi återvände hemåt. Resan som ägde rum den 18 – 20 oktober arrangerades av Erlings Resor. Veinge Buss körde och jag guidade.
Skulle du också vilja färdas i Märta Måås-Fjetterströms fotspår? Hör av dig till mig eller Erlings Resor. Då ser vi på om det är möjligt att göra fler Märta Måås-Fjetterström-inspirerade turer.
MMF-mattan Pompa som passande nog pryder Rådhuset i Vadstena.
Vid slottet efter besöket på utställningen.
Textiltemat fortsatte på K A Almgrens sidenväveri.
Under guideturen i Stadshusträdgården gjorde vi bekantskap med Tore Strindbergs “Näcken”, för dagen bladförsedd men kanske inte bladbekrönt.

Sommarguidningarna härligt minne

Filmkryssningarna är ett samarbete mellan Väderötrafiken och Språkguiden Ingrid Persson Skog. Foto Ingela Harmark Thydell.
Sommaren 2019 blev verkligen intensiv med mängder av guidningar. Ett 30-tal turer var inplanerade under perioden juni – augusti. Nytt för året var de populära kvällsturerna med sälsafari och övandring som Språkguiden Ingrid Persson Skog och Väderötrafiken arrangerade tillsammans. Därtill fortsatte vi med förra sommarens härliga filmkryssningar utmed den vackra och dramatiska Bjärekusten. Byavandringar i Torekov, cykelguidningar under Båstad Bike Week samt en tur för Båstad Campings gäster i cykelvänliga Sydhalland introducerades också under sommaren.
Hovs hallar från sjösidan. Foto Ingela Harmark Thydell.