Vandringsfestival på Bjäre i fantastiskt brittsommarväder

Lunchpaus i härliga Norrebro hamn, Båstad Hiking Festival 2018.

Brittsommar – ljumma vindar, knivskarpa silhuetter, oktoberblått hav och sprakande höstfärger. Kan man ha det bättre om man är ute på vandring? Precis så här var det under Båstad Hiking Festival 12 – 14 oktober. Massor med svenska och danska vandrare samlades på Bjärehalvön under den här helgen. Några dagar senare var de alldeles uppfyllda av nya upplevelser.
Själv hade jag och Tomas Peterson på fredagen nöjet att i var sin grupp  guida om Båstads historia. I tidsresan vi gjorde samsades t.ex. snapphanarna med turister, kungligheter och Nobelsk destinationsutveckling.
På lördagen var det dags för mig och min grupp att inleda med en kort rundtur i Torekov. Vi hann hälsa på “gubbarna” i Skjulet, se modiga oktoberbadare vid Morgonbryggan och känna gatsten och asfalt under kängorna. Därefter startade vi vår kustnära vandring på Skåneleden. Naturligtvis passade vi på att njuta av en god lunch i pittoreska, färgstarka Norrebro hamn. Bland kor och får gick vi sedan vidare på det lättvandrade ledavsnittet till Hovs hallar. Där avslutade vi med ca två timmars filmguidning. Klippor, rasbranter och knappt antydda stigar krävde vår fulla koncentration.
På söndagen kom ett nytt gäng som hade valt det här alternativet. Under den sista delen av vandringen satte vi oss, liksom på lördagen, ned för en “Ingmar Bergman-fika” vid grottan och stranden som syns i “Det sjunde inseglet”. Eftermiddagsskuggorna blev allt längre. Det var med andra ord inte svårt att föreställa sig den ikoniska scenen då Döden (Bengt Ekerot) plötsligt uppenbarar sig med vitt ansikte och svart kåpa. Han får riddaren Antonius Block (Max von Sydow) att rycka till och uppfordrande ställa den klassiska frågan: “Vem är du?”.

Vandrare på väg till platsen för några av de ikoniska scenerna i Bergmans “Det sjunde inseglet”. Foto Ida Westergren.